panorama-camp-nou-flickr

Камп Ноу е домът на Футболен Клуб Барселона от 1957 г.

Оценен е от УЕФА с 5 звезди, домакин е на множество международни срещи от висока класа и финали на Шампионската лига, най-последният от които е през 1999 година. Има капацитет от 99,786 души, което го прави най-големия в Европа и 11-ти в света.

Официалното му име е Estadi del FC Barcelona (Стадион на ФК Барселона) до 2000 година, след това управата на отбора гласува за смяна на името на Ноу Камп.

Срещу стадиона се намират Palau Blaugrana -стадион за закрити спортове,към него предналежи Ледената пързалка, стадиона за ледено-базирани игри. Точно зад комплекса е Mini Estadi, стадионът където ФК Барселона Атлетик (Барса Б) играе мачовете си.

История

ФК Барселона трябвало да разрушат стария си стадион Camp de Les Corts, който събирал 60,000 привърженици. Ноу Камп е построен между 1954 и 1957, проектиран от архитектите Франсеск Митянс-Миро, Лоренцо Гарсиа Барбон и Хосеп Сотерас Маури. ФК Барселона печели първия си двубой на Ноу Камп по доста впечетляващ начин, победа 4-2 срещу Легия (Варшава), като първия гол на новия стадион отбелязва Еулогио Мартинес. Над 99,000 фенове са присъствали на това събитие.

Капацитетът на стадиона е променлив, при отварянето си е бил с 93 053 места, но нараства до 105,000 за Световно първенство по футбол през 1982. След това капацитетът намалява през 1990-те години на миналия век до малко под 99,000.

В съоръжението се включват магазин за сувенири, мини терени за тренировките, както и параклис за играчите. В стадиона също е и най-посещавания музей в Каталуня – El Museu del Barça, който има 1,200,000 посещения всяка година. Музеят е открит през 1984 под президенството на Хосеп Луис Нунез. El Museu del Barça показва 1420 антики, свързвани с историята на ФК Барселона, 420 от които са трофеи.

Трибуните на стадиона

Ноу Камп е домакин и на много други големи събития извън сферата на футбола. Стадионът е бил сцена на известни музикални концерти, включващи:

* Пинк Флойд
* Майкъл Джексън
* U2
* Брус Спрингстийн
* Франк Синатра
* Хулио Иглесиас
* Стинг
* Тримата тенори: Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Лучано Павароти
* Монсерат Кабайе

Български изпълнителни също са се подвизавали на митичния стадион. През 2004, като част от кампанията по освобождаването на българските медици в Либия, пред препълнения Ноу Камп Слави Трифонов изпя песента „Йовано, Йованке“.

campnounewБъдеще

По случай 50-ият юбилей на стадиона клубът започва международен търг за набиране на архитекти, които да разработят проект за ремоделирането на стадиона. Целта на проекта е стадионът да е в една интегрирана и силно видима градска среда. Макар и не с цел за значително увеличаване на капацитета, по план трябва минимум 50% от местата да са под козирка.

На 18 септември 2007 година английският архитект Норман Фостър и неговите работници са подбрани да реструктурират Ноу Камп. Плановете предвиждат капацитетът да се увеличи с 10 000 места, а очакваната стойност на проекта е 250 млн. евро.