Публикувано от Огнян Соколов на 24 септември 2011, 21:17 0 коментара

Камп Ноу (известен също като Ноу Камп),бил построен между 1954 и 1957,проектиран от архитектите Francesc Mitjans-Miro, Lorenzo Garcia Barbon , и Josep Soteras Mauri.
Капацитета на стадиона е променлив,при отварянето си е 93 053 места,но нараства до 105 000 за Световно първенство по футбол 1982. В момента е с капацитет от малко над 99 000. Оценен е от УЕФА с 5 звезди. В съоръжението се включват магазин за сувенири,мини терени за тренировките,както и параклис за играчите.В стадиона се намира и най-посещавания музей в Каталуня-El Museu del Barca,който има 1,200,000 посещения всяка година. Често стадионът е бил сцена на известни музикални концерти.

Какво се е случило на днешният ден преди 54 години?


Стадиона е открит на 24 септември 1957. Свикана е специална комисия, чиято задача е да се организира церемонията по откриването, начело на която са двама души: Aleix Buxeres (обществени отношения) и Nicolau Casaus (организатор).
Градът е облечен в цветовете на ФК Барселона. В предходните дни се изиграват серия от международни мачове, а празненствата продължават с провеждането на тържествена литургия и благословията на стадиона от архиепископа на Барселона – Грегорио Модрего.

Въпреки че работата по стадиона все още не е завършена, над 90 000 зрители стават свидетели на събитието – представители на всички големи клубове по футбол в Каталуня, излизат на терена в символичен парад, както и членове на други отбори. Присъства и по-голямата част от политическата прослойка, сред които кмета на град Барселона, министъра на спорта и гражданския управител на област Каталуня. Новият химн, творение на великия поет Josep M. de Sagarra и озаглавен „Azul Grana“, по музика на Adolf Cabanе, е изпълнен за пръв път това време.
ФК Барселона играе приятелски мач срещу полски клуб от Варшава (на места Легия Варшава), спечелвайки го по доста впечатляващ начин с 4-2, като първия гол на новия стадион отбелязва Еулогио Мартинес. Останалите участвали в историческото събитие са Ramallets, Olivella, Bruguе, Segarra, Vergés, Gensana, Basora, Villaverde, Martínez, Kubala and Tejada, като през 2рото полувреме отбора излиза във формация с Ramallets, Segarra, Bruguе, Grаcia, Flotados, Bosch, Hermes, Ribelles, Tejada, Sampedro and Evaristo.
На полувремето 1500 членове на Agrupaciоn Cultural Folclоrica de Barcelona танцуват огромна sardana и пускат 10 000 гълъби.

Така е започнал съвсем нов период в историята на ФК Барселона.

Категории: FCBB Authentic Material, Новини

Коментирай