Публикувано от Иван Кавърджиков на 10 май 2011, 18:01 0 коментара

Филип Коку - сред кандидатите да наследят Луис ЕнрикеСлед като треньорът на Барселона Б (известен до началото на сезон 2009/2010 като Барселона Атлетик) Луис Енрике съобщи неотдавна, че възнамерява да напусне поста си в края на сезон 2010/2011, екипът на спортния директор Андони Субисарета работи усилено по намирането на негов заместник. На този етап се обсъждат две възможности – отговорността да бъде поверена на някой от вълшебниците в Ла Масия или да бъде привлечен външен за клуба, но съвместим с футболната философия на Барса наставник.

В последните дни към списъка на кандидатите се присъедини и Филип Коку. Играл за Барселона в периода 1998-2004г., холандецът е чуждестранният футболист, записал най-много мачове с фланелката на клуба.
Негови преки конкуренти за поста са настоящият наставник на юношите-младша възраст на Барселона и на каталунския национален отбор до 18 години Оскар Гарсия Джуньент и треньорът на холандския Витес Албер „Чапи“ Ферер. Немалки шансове да оглавят Барселона Б от следващия сезон имат също така водещият Сабадел Оскар Карерас и бившият отговорник за подготовката на вратарите в екипа на Франк Райкард Хуан Карлос Унсуе, който понастоящем е старши-треньор на втородивизионния Нумансия.

Що се отнася до Филип Коку, в негова полза играе фактът, че поддържа близки отношения с Пеп Гуардиола и част от основните играчи на първия отбор на Барса, с които до неотдавна е делил една съблекалня. Коку е бивш капитан на Барселона. Неговият професионализъм и принадлежност към холандската, а оттам и към каталунската футболна школа не подлежат на съмнение.

Единствената наистина значима пречка пред евентуалното назначение на настоящия помощник на Берт Марвайк за старши-треньор на Барселона Б се състои в това, че екипът на Андони Субисарета, по всичко личи, търси по-скоро наставник за втория отбор в средносрочен план, докато според слухове Филип Коку разполага с няколко примамливи предложения да изгради дългосрочен проект във водещ европейски отбор.

Решението относно треньорския пост в Барса Б ще бъде взето след края на сезона във Втора дивизия, до който остава близо месец. Какъв ли ход ще предприемат Субисарета и неговите сътрудници?

Коментирай