Публикувано от Иван Кавърджиков на 24 май 2011, 00:18 0 коментара

Силвиньо: "Барса разполага с повече играчи, способни да решават мачове"Силвио Мендеш Кампош Жуниор – Силвиньо, носи фланелката на Барселона в продължение на 5 сезона (между 2004 и 2009г.). В рамките на този период той спечели три титли в Примера дивисион (2005, 2006 и 2009г.), една Купа на Краля (2009г.), две Суперкупи на Испания (2005 и 2006г.) и две Шампионски лиги (2006 и 2009г.) и остави следа в сърцата на барселонистите по цял свят.
Днес, на 37-годишна възраст и в залеза на своята футболна кариера, Силвиньо очаква с нетърпение предстоящия в събота на Уембли финал на Шампионската лига. Неговото възхищение към Пеп Гуардиола и отбора му и увереността му в успеха на Барса са заразителни.

Може ли предстоящият финал да бъде сравнен с този в Рим?
Има прилики. Тогава Юнайтед бяха направили дубъл (титла и купа) в Англия, ние пък – в Испания. Бяхме двата най-добри отбора в онзи момент, така е и сега. Съставите не са особено променени. Кристиано вече не играе в Манчестър, но без него „дяволите“ са по-силни като колектив.

Какво беше за Вас онзи финал?
Бях на 35 години и финалът в Рим бе венецът на моята кариера. Тогава си припомних всичко, което бях направил като професионалист.

През онзи сезон Вие не бяхте титуляр. Това не увеличи ли напрежението върху Вас?
Бях подготвен физически и емоционално за мача. Знаех, че съм на добро техническо ниво, и си давах сметка за това каква роля ми е отредена. Не можехме да си позволим никакви грешки. Трябваше да спра този, който играе по моето крило – първо Парк, след това Рууни, а също и Кристиано Роналдо, който в отделни моменти от мача се озоваваше срещу мен.

Какво си спомняте от мача?
Втория гол, този на Меси. Мачът беше много оспорван, влажността на въздуха беше висока, беше много горещо и темпото на игра постепенно спадна. Когато Лео вкара, знаех, че мачът е решен.

Не изпитвате ли носталгия, припомняйки си онзи ден?
Не. Това бе втори финал на Шампионската лига за мен. Беше кулминацията на моята кариера. Сега ми харесва да гледам приятелите, с които прекарах 5 години, доставя ми удоволствие да ги гледам да играят на толкова високо ниво.

Фаворит ли е Барса?
Ако дам воля на емоциите и говоря със сърцето си, бих казал, че Барселона е фаворит, но в действителност шансовете на двата отбора са равни. Барса има предимството, че разполага с повече играчи, способни да решават мачове.

Тази Барселона по-добра ли е от онази от Рим?
Не мисля, просто отборът съумя да запази онова изключително високо ниво на представяне и до днес. Бяха спечелени нови трофеи, всички са още по-сплотени.

Какво ли казва Гуардиола на футболистите си сега?
Вероятно анализира детайлите, търси начините да удари Юнайтед. Със сигурност ще обърне внимание на 5 или 6 важни акцента.

Какъв е подходът на Пеп в емоционален план преди един такъв финал?
Съсредоточава се най-вече върху деня преди мача и този на самия финал. В Рим използва вече известния клип с кадри от „Гладиатор“. Отдава голямо значение на тези аспекти от подготовката.

В Рим Барса не можеше да разчита на много от футболистите си. На Уембли обаче ще бъдат всички, дори Абидал.
Барса вече преодоля най-тежките препятствия през сезона въпреки контузиите и наказанията. Имаше мачове, за които почти не разполагаше със защитници. За футбола е хубаво, че този път ще може да разчита на пълния си състав.

Как преживяхте случилото се с Абидал?
Изчаках всичко да отмине и поговорихме с sms-и. Приех случилото се много емоционално, играхме на една позиция три години и се разбирахме много добре. Абидал е голям професионалист, много общителен, всички в съблекалнята го обожават.

Каква е ролята на Гуардиола?
Той поддържа нивото на мотивация. Пеп и този отбор се допълват съвършено. Този колектив е точно това, което се вижда на терена.

Какво е мнението за идващите от Мадрид нападки?
Фактът, че Барса не буди нищо друго, освен възхищение, в крайна сметка предизвиква завистта на останалите. Нормално е след четири Класики да има подобни проблеми.

Барса разполага ли с всичко необходимо, за да бъде шампион на Европа?
Не й липсва нищо, играчите умеят да се справят с напрежението, отборът предизвиква страх у противниците си. Става въпрос за два различни стила. Водени от най-добрите треньори в света, Барселона и Манчестър Юнайтед ще заложат на своя начин на игра.

Коментирай