Публикувано от Огнян Соколов на 24 февруари 2012, 16:23 1 коментар

– Има ли надежда Барса да спечели първенството, ако победи в неделя?
– Мисля, че да. Да се надяваме не струва нищо, особено с отбора, който имаме. Намираме се в най-добрия момент от първенството, за да отидем на „Висенте Калдерон” и да играем срещу всеки. Емблемата на Барса ни задължава да играем на предела на възможностите си, за да спечелим каквото е възможно. Ако продължаваме по този начин, все още не сме казали последната си дума.
– Съдийските отсъждания бяха ли решаващи за десетте точки разлика?
– Не искам да коментирам темата, за да не ме разберат погрешно.
– Не прекалявате ли с коректността като се въздържате да говорите за съдиите?
– Може би да, може би не. Но този клуб и този мениджър са решили да действат така и ние трябва да ги следваме в техните ценности. Нека другите да гледат и да преценяват. Нашата задача е да играем и да печелим.
– Получихте остро влизане от Марсело и удар с лакът от Пепе…
– Това е футболът. Трябва да запазим спокойствие. Има органи, които следва да оценят тези постъпки, а ако не го направят си е техен проблем.
– Бяхте по едно време с Моуриньо в английската Висша лига. Станал ли е по-агресивен към арбитрите оттогава?
– Винаги когато е искал да каже нещо, Моуриньо го е правил, без да се въздържа.
– Смятате ли че това му помага?
– Има всякакви хора и всеки е такъв, какъвто е. Пеп и Моуриньо са различни във всяко едно отношение, но трябва да уважаваме всеки.
– Представяте ли си мениджър в английската Висша лига да причаква арбитъра на паркинг?
– Не съм виждал такова нещо никога. Не знам как се случи това, но в Англия всички се опитват да показват уважение към арбитрите.
– Дали ли сте някакво обещание, ако спечелите Шампионската лига в Мюнхен?
– Не, финалът е още далече. Моите съотборници са свикнали да са на финал и правят облози помежду си… Аз лично много пъти съм си мечтал да спечеля Шампионската лига.
– Честта на английските отбори в момента се защитава само от Челси, като има и други силни отбори, които могат да се подхлъзнат.
– Да, има силни отбори, които може да отпаднат на този етап, но не трябва да подценяваме никого. И Реал Мадрид, и Милан са в играта. Челси също все още не е за отписване.
– При сблъсък с Реал Мадрид вероятно е по-добре той да е в два мача?
– Не знам. Нямам чак толкова голям опит в отбора, за да кажа. Много е относително. Понякога може да покажеш страхотна игра и в един мач.
– Защо Гуардиола трябва да поднови договора си?
– Защото е най-добрият на поста си. Той създаде този отбор и целият тим вярва в него и го обича. Не можем да си представим друг човек на негово място.
– Виждате ли го като мениджър в Англия някой ден?
– Защо не? Със сигурност е възможно. Той е много млад и вече е спечелил невероятно много. Надали ще прекара целия си живот тук.
– Заради него ли дойдохте в Барса?
– Основната причина да дойда беше, че това е Барса. Между другите причини, естествено, и заради него. Преди да дойда говорих много пъти с него и си спомням, че му казах: „Пеп, дано останеш дълги години в отбора”.
– Спокойно ли прие това Пеп?
– Да, но каза, че Барса винаги ще е Барса. Това е вярно, но също така е ясно, че Барса с Гуардиола е по-добре от Барса без Гуардиола.
– Каза ли Ви Пеп преди да дойдете в Барса как ще иска да играете?
– Не, никога. Не ми каза нищо за тактиката. Но ми вдъхваше доверие и знаех, че е човек, който държи на думата си. Знаех това и когато не успях да премина в отбора след световното първенство. Въпреки, че нямах непосредствен контакт имах усещането, че пред мен стои една изключителна личност.
– Бихте ли заменил вкарването на толкова голове срещу по-добра игра в средата на терена?
– Старая се винаги да се усъвършенствам, но последните 3-4 мача се чувствах много добре. Срещу Валенсия изиграх най-добрия си мач за Барса.
– По-добре ли се чувствате, когато играете 3-4-3?
– В началото ми помогна, това че играехме 3-4-3 подобно на Арсенал, като аз бях по-напред заедно с Лео Меси. Но последните мачове се чувствам все по-добре с 4-3-3. В Леверкузен си тръгнах доволен от мача. Алвеш атакуваше по крилото, аз трябваше да оставам по-назад. На хората им изглежда лесно, но в Арсенал играехме по различен начин и, макар да не е очевидно, сега се чувствам много по-добре тактически подготвен.
– Стреляте по-рядко извън наказателното поле, отколкото в Арсенал…
– Вярно е. Понякога е заради страха, че си на Камп Ноу и публиката ще недоволства, ако стреляш и топката е далеч от вратата. Това ще отмине след първата година, когато придобия повече самоувереност.
– Малка сума ли са петте милиона евро от заплатата, от които се отказахте?
– Не знам дали са малка сума. Всичко, което направих, за да дойда в Барса и всичката помощ от страна на клуба, мениджъра, президента и съотборниците си струваха усилията.
– При представянето си говорихте за най-вълнуващото предизвикателство в живота си. Вкараните голове свалиха ли малко от напрежението?
– Помогнаха ми много, за да продължа да се боря. Първата година е много трудна. Преживях това в Арсенал с много нови играчи. Въпреки, че аз съм тръгнал оттук, този отбор на Барса е много добре организиран и сработен, и да се впишеш в него е доста трудно. Но в крайнa сметка всичко потръгна и съм много доволен от това.

 (интервю на Сеск Фабрегас пред Серхи Соле, в. „El Mundo Deportivo” – със съкращения)
Превод: Христо Райчев

Категории: Интервюта, Новини

Един коментар до сега.

Коментирай