Публикувано от Огнян Соколов на 28 май 2012, 12:31 0 коментара

Каталунската, испанската и междуанродната преса отбелязаха победата на Барселона над Атлетик Б, но преди всичко подчертаха ролята на Гуардиола за спечелването на 14 титли.

Датата 25 май 2012 г. ще бъде запомнена завинаги от ‘барселонистите’ и от света на футбола. Именно на този ден, Пеп Гуардиола постави точката, след четири великолепни години начело на Ф.К. Барселона и спечелените 14 от 19 възможни трофея. Финалът за Купата на Краля, бе „перфектната кулминация“ на почти съвършения престой на специалиста. Именно по този начин, световната преса описва последния мач на Гуардиола, на пейката на Барса. Някои заглавия дори обявиха, че блестящ цикъл на Барса ще продължи и при новият треньор, Тито Виланова.

Заглавията на испанската преса:

Sport: „Барса отдаде заслуженото на Гуардиола и взе последната купа“, материала продължава с заключението: „Цикълът не е приключил, а ще продължи.“

Mundo Deportivo: „Красивото сбогуване на Пеп.“ Редакторът на ежедневника, Санти Нола, също благодари на Пеп за работата му: „14 пъти благодаря.“

9 Esportiu: „Вечните 14 приключиха“ и допълва “перфектен край“ на ерата Гуардиола.

As: „Пеп напуска през парадния вход“. Мадритското издание отбелязва и превъзходство на ‚Гуардиоловата‘ Барселона в петъчния мач.

Marca: „ПепТимът достигна своя край. Гуардиола напуска клуба, така както влезна в него, печелейки Копа дел Рей“

La Vanguardia: „Най-доброто сбогуване за Пеп“

Ara: „Най-добрата Барса в историята на клуба, приключи ерата на Гуардиола със победа в Купата на Краля (0:3)“

El Periоdico: „Пеп завърши цикъла си“

Заглавията от Европа:

Франция, L’Equipe: „Играчите на блаугранас направиха последния си подарък за Пеп“ и подчертава 26-та Купа на страната спечелена от Ф.К. Барселона.

Италия, Gazzetta dello Sport: „Поздравления за Гуардиола, след спечелените 14 титли“

               Corriere Dello Sport: „Купата остава в Барселона“

Португалия, двата ежедневника, А Bola и Jornal Records, описват надмощието на ‚Culе‘ в купата, в последния мач на Гуардиола с Барселона.

България, Меридиан Мач: „Последна купа за сбогом. Барселона изпрати Гуардиола с 3:0 срещу Атлетик Билбао“

                     Тема Спорт: „Пеп Гуардиола – 4 сезона, 14 купи и уникален футбол“

Аржентина също благодари на Гуардиола

Calrín: „Барса донесе Купата на Гуардиола след великолепна представяне“ и продължава: „Пеп си тръгва, но той остави своя отпечатък върху историята на играта“

Olе: „Кралят на Испания“

Двата ежедневника не пропуснаха да отбележат и приноса на Меси в историческия отбор на Барселона.

Самият Гуардиола, каза след мача: „Това бе най-добрият ни сезон във футболно отношение. Спечелихме и 4 трофея, а Купата на Краля дава допълнителен блясък на останалите три. В него се развихме най-много в тактическо отношение. През първите години имаше много енергия, един неестествен плам, връщайки се назад, сега виждам, че сме допуснкали грешки.

Най-изумителните неща, които видях тази година, бяха от тима на Атлетик. Симпатизирам им като отбор, и като философия. Те ни показаха нещо, от което трябва да се поучим. Изиграхме много силни първи 35 минути срещу тях, но после те ни натиснаха.

Тръгвам си заради умората. Ако нещата стояха по различен начин, щях да се радвам да продължа да ръководя състава. Ние обаче спечелихме 14 титли за 4 години, постижение с което се гордеем, особено от начина по който го постигнахме. Искам да благодаря и на клуба. Тръгвам си с чувството, че съм свършил добри неща тук. Дали това е най-добрият отбор в историята? Ще е високомерно да ни наречете така. Това са големи думи. Аз съм просто част от проект, който започна преди мен и ще продължи след мен.

Меси? Сега той е много по-гладен за успехи от момчето, което беше, когато дойде тук. Научих много от него. Без него също щяхме да спечелим титли, но щеше да е напълно невъзможно да са 14 от 19 възможни трофея. Надявам се и аз да съм му бил полезен с нещо. За мен бе истинска привилегия да тренирам най-добрият играч, когото съм виждал и когото някога ще видя.“

Президентът Росел, също направи своя коментар: „Това бе един достоен край за най-добрия наставник в историята на Барселона. Тито ще продължи легендата. Трябва да поздравим и Атлетик, това е клуб, от който всички ние се учим. Но днес Барселона игра по-добре.“ 

Категории: Новини, ФК Барселона

Коментирай