Публикувано от Огнян Соколов на 18 септември 2011, 22:25 0 коментара

Sandro_RosellСандро Росел е президент на Барса едва от година, а вече влезе в историята като президента, избран с най-много гласове, и който е спечелил най-много титли в първата си година на този пост. В навечерието на общото събрание на клубните членове „сосиос” (24 септември) Росел коментира най-горещите теми за клуба.

– Защо договорът за спонсорство с Фондация „Катар“ подлежи на ратифициране от събранието на делегатите в един такъв спокоен момент за Барселона, във времето на прекрасни резултати?
– Вярно е, че Барселона живее в хармония. Мисля, че днес Барса е синоним на колективно щастие. Това не означава, че не можем да водим дебати, защото сме демократична институция. И нито този управителен съвет, нито който и да е било друг са безгрешни, никой не знае абсолютната истина. Когато има въпроси, които представляват сериозен дебат, е по-добре да се представят на вниманието на членовете на съвета.
– Не мислите ли, че това е голям риск? Какво ще се случи, ако вотът е негативен?
– Разбира се, че е рисковано, но ще търсим алтернативи. Трябва да преосмислим големината на този клуб, но ако нашите сосиос искат това, така да бъде. Барса ще издържи, но няма да може да поддържа всичко, което има – най-добрия отбор на света, най-добрия треньор в света, най-големия спортен клуб в света. А това ще даде повече предимства на противниците ни, а ние ще станем по-малки. Основното ни предизвикателство е да запазим спортните успехи и да ги пренесем и в областта на управлението. Първото е изпълнено, а по втория въпрос се върви в правилната посока. Намалихме дълга си с 66,9 милиона евро, като загубихме 9 милиона през първия сезон, а бяха предвидени загуби от 21 милиона. В бюджета е заложена печалба от 20 милиона евро за настоящия сезон, при условие че нашите сосиос одобрят сключените от нас договори.
– Никой не е обсъждал икономическия аспект на споразумението, както и политическия.
– В един клуб с размерите на Барса всяко едно решение ще срещне противници, или най-малкото хора, които да го дискутират. Като се започне с договора с Катар, премине се през трансфера на Сеск, до въпроса дали да продаваме пуканки в бара или кренвирши. Катар е една страна, която настойчиво търси помощта на западния свят, за да се открие още повече, да се отвори към света. Ние можем да им помогнем по пътя им към едно по-демократично бъдеще. А Фондация „Катар“ е световна организация, която инвестира много пари, включително за изследване на стволови клетки, което да помогне за лечението на всякакви болести по света.
– При този отбор на Барса, какъвто е в момента, няма ли друг спонсор, който да плати повече?
– Не. Това днес е световният рекорд за спонсорство в спорта и няма кой друг да плати повече.
– Може ли да се обясни на какво се базира успехът на отбора?
– Мисля, че успехът се базира на равенството на звездите, на тяхното синхронизиране. И ние се опитваме да поддържаме това равенство. Какво искам да кажа ли? Че Пеп Гуардиола и неговите помощници на пейката са на едно и също мнение с Меси, един феноменален футболист, с Шави, Иниеста, Пуйол, Пике, Валдес, Серхио, Педро, Алвес, Кейта, Маскерано, Адриано, Абидал, с всички. Друга причина за успехите на отбора е, че треньорите ни са от Барса.
– А не бихте ли искали Гуардиола да поднови договора си за един по-голям период от време, а не от година на година?
– Предпочитам да имам един по-дълъг договор с Пеп, но аз съм щастлив, ако той е щастлив.
– В социален план с какво се гордеете за първата ви година?– Че извадих политиката от клуба. Барса е многообразна в политически аспект.

Дагоберто Ескорсия
„Ла Вангуардия“

* публикация и превод / 7 Дни Спорт

Категории: Интервюта, Новини

Коментирай