Публикувано от Иван Кавърджиков на 25 май 2011, 14:10 1 коментар

Ривалдо: "Никога не е имало отбор като тази Барса."На 39 години, Ривалдо – леганда на Барса и една от най-знаменитите 1о-ки в историята на клуба, се наслаждава на последните дни от своята футболна кариера с екипа на Сао Паоло. Фен на Гуардиола, бразилецът не крие своето преклонение пред отбора на Пеп и прогнозира победа на Барса в предстояшия финал на Шампионската лига.

Какво изпитвате, когато гледате Барса?
Никога не съм виждал отбор, който да буди подобно възхищение. Изпитвам гордост, защото когато се говори за тази Барса, хората си спомнят, че Ривалдо някога е бил част от клуба. Жалко, че не мога да играя там сега. Тази Барселона е по-добра от моята.

В какъв аспект?
Преди всичко в степента на сработеност между футболистите. Ясно се забелязва почеркът на треньора. Тази Барса играе, както играеше Гуардиола – с едно-две докосвания. Пеп е ключов фактор, без него Барселона трудно би играла по този начин.

Вие работихте с Ван Гаал…
Не мога да ги сравня. Различни са. Ван Гаал беше и продължава да бъде голям треньор, но Гуардиола е наставник, който приключи своята футбола кариера съвсем скоро и все още помни как мислят играчите. Пеп се е родил в Барса, знае какво представлява този клуб, а освен това има предимството, че голяма част от играчите му също са продукт на Барселона.

Какво ново донесе Гуардиола на Барселона?
Отборът играе просто, липсват грешни пасове. Това е резултат от работата по време на тренировките. Гуардиола отделя голямо внимание на подаването на топката. Той играеше по този начин – знаеше какво да прави с топката още преди да я получи. На това учи играчите си.

Какво е мнението на играчите за Гуардиола според Вас?
Тъй като е добър човек, със сигурност футболистите играят за него – както за победа, така и за да остане в клуба възможно най-дълго. Друг треньор трудно би могъл да постигне същите успехи. Пеп е дружелюбен, участва активно в работния процес, разговорлив е, той е треньор-играч. Може да бъде учител на футболистите си, тъй като е изживял много специални моменти в клуба и вече е бил идол на публиката като играч.

Тази Барса може ли вече да бъде считана за един от най-добрите отбори в историята на футбола?
За мен Барселона на Пеп Гуардиола е най-добрият отбор в историята. Никога не съм чувал да се говори толкова за даден отбор. Никога не съм виждал отбор да играе по този начин.

Кое е нещото, което прави тази Барса специална?
Гледайки ги, човек се учи да играе. Футболът не се състои в това да преодолееш самостоятелно трима или четирима противници, в това да бъдеш индивидуалист. Важна е отборната работа. Барса дава пример за това как се играе. При тях „тича“ топката. Съперниците им напускат терена физически изстискани, а Барселона би могла да изиграе два последователни мача. Играят много опростено.

На кой пост би играл Ривалдо в тази Барса?
Ще ми се да бях по-млад. Трудно е да говоря за себе си, но, познавайки Пеп, съм сигурен, че би ми намерил място.

Бихте ли могли да играете заедно с Меси?
(Усмихва се.) Доколкото зависи от мен, да. Всеки би искал да играе с него. Както казах преди последното Световно първенство, Лео ще спечели Златната топка пет или шест пъти. Ако продължава да се труди по същия начин и със същата скромност, ще бъде запомнен редом до Пеле, Марадона и останалите велики футболисти.

Скромността ли е една от тайните на успеха?
Познавам Шави, Пуйол, Валдес, Иниеста. Разговарял съм и с други от играчите. Това, от което Барса има най-много, е скромност. Тези футболисти не мислят за себе си, на терена всички търсят съотборник, между тях няма завист, ревност. Разбира се, най-много се говори за Меси, но зад него стои целият отбор на Барселона.

Как си обяснявате факта, че гладът за титли на отбора е все така силен?
Това е резултат от скромността. Ако даден футболист иска да остави следа в историята, не може да спре да работи след един голям успех. Хубаво е да се гледа какво прави този отбор. Ако не се променят, трудно ще дойдат тежки дни за Барселона в следващите три години.

Как си представяте финала на Шампионската лига?
Човек никога не знае. Юнайтед има традиции в Шампионската лига и вече я е печелил, но мисля, че фаворитът е Барселона. Действително всеки може да има лош ден, но ако нещата се получат и Барса играе така, както го прави в последните години, ще победи.

Кой би бил Вашият „герой от Уембли“?
Винаги съм предпочитал да се вглеждам в отбора като цяло, но заради това, че е страхотен човек, избирам Шави. Той е „главата“ на отбора, поема отговорността, успокоява останалите. Или Пуйол, който също е невероятен.

Един коментар до сега.

  1. ali каза:

    iskam da stana chlen na otbora barselona

Коментирай