Публикувано от Огнян Соколов на 16 май 2012, 11:19 0 коментара

Освен приза за най-добър вратар на сезона, в лицето на Валдес, Барселона може да се похвали и с индивидуалното отличие за най-добър голмайстор в Ла Лига за 2011/2012 след като Меси спря брояча, на отбелязаните от него попадения във вътрешното първенство, на цели 50. Още по-впечатляващото е, че това е рекорд за цялата история на Испанския футбол. Така Меси спечели безапелационно Пичичи и е фаворит за Златната обувка. Без да включваме попадения и мачове от други турнири през годината, 50-те гола са отбелязани само в 37 срещи или средно по 1.35 гола на мач. Успоредно с това Меси има и 16 асистенции. Избиран е за ‚Футболист на мача‘ в цели 24 пъти.

Оставяйки настрана цифрите, това бе вторият сезон, в който Барселона печели двата индивидуални приза на първенството, след като Валдес и Меси грабнаха отличията за Замора и Пичичи и през 2009/2010.

Общо за четвърти път даден отбор може да се похвали с отличие и за двете надпревари – Замора и Пичичи, без накрая да триумфира с шампионската титла. Същото се случва с Атлетик Билбао през 1946/47, Валенсия -1957/58 и Депортиво 1992/93.

Арженитинецът от своя страна, се превърна в деветият играч в историята на Примера, ставал най-добър голмайстор два пъти през своята кариера. Другите осем реализатора с повече от едно Пичичи са Форлан, Раул, Роналдо, Кемпес, Аманчио, М.Ф. Пахино, Мундо и Г. Г. Передес.

Категории: Новини, ФК Барселона

Коментирай