Публикувано от Светла Димитрова на 19 февруари 2012, 12:50 0 коментара

Драги приятели, както бяхме ви обещали, днес публикуваме втората част от интервюто на Лео пред списание „TIME“. Фен Клуб Барселона България иска още веднъж да благодари на авторката за неоценимата помощ, която ни оказва. Четете и се наслаждавайте !

Превод по материал на Боби Гош, Time.com

За подготовката му за следващото световно първенство и какво научи от предишното

 Ще се готвя като за всеки друг мач, за всеки друг важен мач, без значение дали става дума за такъв от световното първенство, шампионската лига или Купата на краля. Играя всички срещи по един и същи начин, сякаш всяка такава е финал. Затова в подготовката ми няма да има нищо различно.

 За напрежението върху Аржентина по време на световното първенство

 Не, не е само тогава. Чувстваме напрежение във всеки мач, при това не само аз, но и всеки, който е в националния отбор. Основното, което разбрах по време на предишното световно първенство, е че най-важното нещо за един отбор, за да бъде той силен, е да бъде единен. Това е най-същественото в един толкова кратък турнир.

 

За съперничеството с Кристиано Роналдо, което го прави по-добър играч

 Не мисля, че е така. Никога не се задълбочавам по този въпрос, защото не се сравнявам с други играчи. Моята задача е единствено да се усъвършенствам с всяка една година, да израствам както аз, така и отбора ми. Дори Роналдо да го нямаше, аз пак щях да се стремя именно към това.

 

Какво Меси мисли за Кристиано

 Мисля, че е добър човек. Освен това е добър играч, който прави много за Реал и който във всеки един момент, абсолютно сам може да реши даден мач.

За това чувства ли напрежение когато Роналдо бележи

Не, защото ме интересува как играе Реал като отбор, все пак това са основните ни конкуренти за титлата. Битката не е между мен и Роналдо, а между Барселона и Реал.

За чувството при загуба

 Когато загубим се чувствам зле и това се вижда. След поражение съм в лошо настроение, не искам да говоря с никого. Затварям се в себе си и отново преживявам двубоя в главата си: нещата, които сме сбъркали, онези които лично аз съм сгрешил и защо сме загубили.

За това колко дълго преживява загубите

До следващия мач. Имаме твърде много мачове и нямам много време да изпадам в подобни състояния.

За чувствата при критиките от сънародниците му заради изявите в националния отбор

 Всичко това ме наранява и тревожи. Най-вече защото се казват неща, които не отговарят на истината. Като това, че не ми пука, че нося екипа на Аржентина. Това изобщо не е така. Не мисля по този начин, не се чувствам по този начин. Мисля, че хората са длъжни да разберат, че това все пак е отборен спорт, а аз се опитвам да играя по същия начин, по който го правя в Барселона. Всеки път се опитвам да покажа най-доброто от себе си.

 За привързаността си към Аржентина, въпреки от 12-годишен живее в Барселона

Никога няма да престана да бъда аржентинец, не съм го и искал. Чувствам се горд от този факт, въпреки че отдавна не живея в страната. Осъзнавах ясно този факт още като дете и никога не съм искал да променям ситуацията. Барселона също е мой дом, защото клуба и хората ми дават всичко. Въпреки това аз никога няма да спра да се чувствам аржентинец.

Защо смята, че сънародниците му вече са готови да го подкрепят

 Вижда се в реакциите им и в това, което казват по телевизията. Преди имаше доста критики и всичко бе твърде лошо. Сега не е така. Това е добре, защото във всяка страна, в която отивам хората ме посрещат добре, но в собствената ми родина беше различно. Това просто не се случваше.

За отношението на феновете в другите страни към него

 Невероятно е. Бил съм в много държави, но продължавам да се изненадвам когато се сблъскам с него. Никога не съм си представял, че в други държави освен Испания и Аржентина, хората могат да се отнасят така към мен. Всичко това ме прави невероятно щастлив.

За това, че подобно отношение го задължава да бележи още попадения

 Няма такова нещо, играя както винаги съм го правил. Без значение е дали става дума за приятелски мач или за такъв, който ти носи точки, или финал или какъвто и да било друг – аз винаги играя по един и същи начин. Опитвам се да покажа най-доброто от себе си първо заради отбора, след това заради себе си и феновете. И винаги се опитвам да печеля.

За качествата на съотборниците му, които най-много цени

 Не бих променил ценностите си, онези, които съм научил от моето семейство. Те са същите, които изповядват в Барселона, същите, на които ни учеха и в Ла Масия: уважение, човечност, колегиалност, сплотеност, респект към всеки човек, независимо какъв е.

 За световното първенство през 2014 и ще успее ли на него да накара критиците му да замълчат

 Надявам се. Надявам се, че това ще бъде моментът на Аржентина и ние ще успеем да станем шампиони. Ще тръгна към Бразилия с идеята да спечеля трофея и да го споделя със съотборниците ми.  Но ако не се случи, не мога да направя нищо, за да го променя. Все още има много време до тогава. Достатъчно, за да се подготвим и повишим нивото си. 

Коментирай