Публикувано от Огнян Соколов на 3 май 2012, 15:32 0 коментара

_______________________________________________________________________________________

Бившият наставник на Барселона Йохан Кройф говори пред испанското радио „Ла Копе” за напускането на Хосеп Гуардиола и за бъдещето на каталунския тим.
                                   ______________________________________________________________________________

Назначиха ви за съветник в Чивас Гуадалахара, как се чувствате там?
– Занимавам се с организацията в клуба, комуникацията… Това е нещо нетипично, защото досега винаги са използвали мексиканци на тази позиция. Пътувам дотам само два пъти в годината, за по две-три седмици.
Мислите ли, че Гуардиола направи грешка или беше прав с решението си да напусне след края на сезона?
– Според мен той е прав да си тръгне, защото да си треньор на Барселона е задължение, което изисква много. Пеп свърши изключителна работа в клуба и трябва да имаш много сили, за да продължиш напред и да постигнеш същите резултати. Трябва да уважим неговото решение, защото той наистина направи много за Барса.
Тръгва си, защото се е изчерпал за тима или защото трябва да взима решения, които чисто човешки не може?
– Никога не е само една причината, винаги са няколко.
Вие знаехте ли за напускането му?
– Не, въпреки че се виждаше как се държи и че се затрудняваше.
Мауриньо каза, че самият той откакто е треньор се уморява и се изчерпва чак през месец юни, когато вече няма мачове и тренировки…
– Всеки един живее по свой собствен начин. Гуардиола взе това решение след един много дълъг етап. Сега си взима напълно заслужена почивка.
Вярвате ли, че ако президент беше Лапорта, Пеп щеше да си тръгне?
– Не се знае, но когато започваш работа с една група от хора, които ти пазят гърба, и сега, когато си почти сам, може би да. Настъпиха много промени в клуба и това също влияе.
Защо според вас ръководството се спря на Тито Виланова?
– Той има солидна основа за работа, все пак беше в екипа на Гуардиола, а и е от Барселона. Но как ще се представи, след като вземе цялата власт, само времето ще покаже.
Вие говорихте за Ернесто Валверде като евентуален бъдещ наставник на Барселона.
– В Гърция той се опитваше да налага красив футбол, имаше и успехи. Според мен можеше да се заложи на него заради начина, по който вижда играта.
Каква оценка давате на Барселона за изминаващия сезон?
– Определено много висока. Всеки иска да се спечели всичко, но ако в последната седмица си в борбата на всички фронтове, си имал изключителен сезон. Реал имаше лошия късмет през последните години да се надпреварва с Барса, но не могат да бъдат разочаровани.
Мислите ли, че Реал Мадрид е на нивото на каталунците?
– Реал винаги е бил на много високо ниво. Показа много добра игра през годината, но има по-малко симпатии, най-вече заради държанието на някои хора, а не поради чисто футболните си качества. Мисля, че и двата отбора направиха силен сезон и са на едно ниво.
Има хора, които говорят за края на ерата на Барселона…
– Края на ерата на Барселона няма нищо общо с напускането на Гуардиола, а с много други обстоятелства. Не е само до треньора.
Има ли нужния характер Виланова да извърши промени, къде трябва да бъде подсилен тима?
– Зависи от философията на клуба, вече ги няма Лапорта, Бегиристайн, Гуардиола… Има различни виждания, нови идеи и всеки един детайл е важен. Отборът този сезон се защитаваше добре, трансферите бяха успешни, но всяка година трябва да се търси липсващата част. В нападение има нужната класа, Виланова просто трябва да се справи с ръководенето на нещата.
Дали ще привлече централен нападател?
– Зависи как искаш да играеш. На Барселона не липсваха голове, вкара над сто. Педро имаше много силен минал сезон, но вижте, че сега е резерва. Това, че си направил изключителен сезон, не означава, че следващият ще бъдеш на същото ниво, това е почти невъзможно, почти нечовешко.
Кого предпочитате Меси или Кристиано?
– Харесвам Меси повече, защото има невероятна техника и има излъчване на дете, което се харесва на много хора. Двамата са напълно различни.
Ще бъде ли добре, ако клубът се раздели с Дани Алвес?
– Това е работа на треньорското ръководство, трябва да се види кой как се държи. Когато в една съблекалня има 40 или 50 различни характера, работата на треньора е да обедини всички да работят за доброто на тима. Това е най-трудното за един наставник. Понякога изключителни играчи не са успявали да се аклиматизират.
Ще се завърнат ли някога Гуардиола или Лапорта?
– Със сигурност Гуардиола ще се завърне, но дали като треньор – не се знае. С Лапорта Барса имаше огромни успехи, бе поставена основата. Един ден, когато нещата не вървят добре в клуба, хората пак ще изберат него за президент.

 

Източник и превод:  в-к ‘Тема Спорт’

Коментирай