Публикувано от Огнян Соколов на 18 май 2012, 16:50 0 коментара

 

_________________________________________________________________________________________

Десетката на Барса се справи с удивителна лекота с рекорда на Герд Мюлер от 1974 г. (67 гола за сезон). Лионел просто набута 9 гола в три мача и активът му набъбна на 72 гола. Това вдъхнови група експерти да анализират съставките, които правят суперзвездата на Барселона толкова феноменален.

______________________________________________________________________

Успешни финтове – 72%, скорост на дистанция от 5 метра – 20 км/ч, участие в атаки – 90%, голове с левия крак – 87%

Класическите нападатели като Мюлер в един мач набират относително малко технико-тактически данни (ТТД). Не повече от стотина. Във финала на Шампионската лига м.г. на „Уембли“ срещу Манчестър Юнайтед обаче Меси набра 164. Вкара и гол… Бракът при най-добрите в света е от порядъка на 25%. В същия финал бракът на Меси бе 11,6%. Той изработи 100 паса, от които само осем неточни.
Относно движението по терена Меси е истински универсал. Той успява да организира атаката – понякога далеч преди наказателното поле на съперника – и да я завърши. Изчислено е, че взима участие в 80–90% от атаките на Барса, докато Кристиано Роналдо в Реал – едва в 50–60%.
– Ударът на Меси не е особено силен – коментират спецовете. – Топката лети с максимална скорост 95 км/ч (при Роналдо – 119 км/ч), но с 41-и номер обувки и да искаш, не можеш по-силно да я ритнеш.

Почти всички голове както Мюлер, така и Лионел вкарват от наказателни удари – не толкова силни, колкото неочаквани и точни. И двамата са с нисък център на тежестта, което прибавя устойчивост и маневреност. Късите крака означават къс замах и удар като пистолетен изстрел – Любопитното е – отбелязват авторите на изследването. – че скоростта на бягане на Меси не е най-висока в световния футбол. За най-бърз се смята Кристиано Роналдо – той може да развие с топката скорост от 33,6 км/ч. Но това е т.нар. дистанционна скорост. При днешният плътен футбол обаче това е рядкост. Именно по скорост на водене на топката никой не може да се сравни с аржентинеца! На дистанция от 5 метра той достига с топката 20 км/ч! (Роналдо – 18км/ч).
Работата е там, че при Лионел воденето на топката е максимално близко до естествения бяг. Техниката е следната: той води топката изключително с левия крак, побутвайки я напред на една стъпка. Тъй като краката му са къси, то и стъпката е малка и топката сякаш се движи по конец. В наказателното поле на съперника стъпките стават още по-бързи и дребни и тук е нужно филигранно чувство към топката, за да не я изпуснеш…
– Лионел финтира съвсем непринудено противника, топката е като вързана за крака му. Такава техника не се учи или тренира, то е дар божи – или го имаш, или не. Опитите за финтиране при Меси са 72% успешни (при Роналдо – 59%). В 12% от случаите му удрят балтията, но почти не получава травми. Меси просто създава впечатление, че играе в друго скоростно измерение.
– Теслите също могат да се обяснят с биомеханиката на стила на водене на топката – продължава коментарът. – Когато Меси наближи защитник, на оня се струва, че Меси е пуснал дълго топката и прави движение с крака да я избие. Но левият крак на Меси е по-бърз, защото той е в динамика, а съперникът му – статичен. Топката се прокрадва вляво или вдясно, а кракът на съперника по инерция се врязва не в топката, а в крака.
– 87% от головете на Меси са с левия крак. По принцип левичарите са доста неудобни съперници защото автоматизмът на защитниците е настроен спрямо силния десен крак на съперника.
Може би единственият недостатък на Меси е десният му крак. Срещу Челси той проби отдясно с неудобния крак и ударът попадна във външната страна на мрежата. – Когато дриблира, Меси сякаш не гледа в топката – вижда я с отличното си периферно зрение. Иначе взривният аржентинец е спокоен характер и не хаби емоции да се обяснява със защитниците. Здравата му нервна система е закалена още от детинство. Но всеки нов гол за него е като допинг.

Източник: в-к ‘7 Дни Спорт’

Категории: Новини, ФК Барселона

Коментирай