Публикувано от Иван Кавърджиков на 1 септември 2011, 13:31 0 коментара

Каквото каже Пеп, за мен е закон.Сеск Фабрегас дава своето първо по-обширно интервю след завръщането си в Барса пред журналиста от El Mundo Deportivo Манел Бруня.

 

Вече сте в Барселона, играхте с фланелката на клуба, спечелихте два трофея. Как се чувствате?

Много добре, много съм доволен. В същото време изпитвам желание да продължавам да подобрявам представянето си, да продължавам да уча, да бъда част от този голям отбор с големи играчи и треньори. Наслаждавам се на случващото се и искам с времето да играя много по-важна роля тук.

Тази година най-сетне мечтата Ви да се завърнете в Барса се сбъдна. Имаше ли моменти, в които Ви се е струвало, че желанието Ви няма да се изпълни?
Честно казано, не, защото бях наясно какво искам. Вече бях обсъдил въпроса с треньора (бел.пр. Арсен Венгер) и на практика знаех какво ще се случи. Едната страна искаше повече, другата предлагаше по-малко и затова всичко се забави толкова, най-вече заради цената.

Какво Ви каза Венгер на сбогуване?
Предпочитам това да остане между нас двамата, беше много специален момент. Последният ден, в който трябваше да се сбогувам с него, беше много емоционален за мен. Беше трудно. Оставяш едно голямо предизвикателство, за да се изправиш пред друго, още по-трудно.

Вярно ли е, че Венгер и Арсенал са се подразнили от някои коментари на играчи на Барса?
Възможно е, макар че той никога не ми е казвал нещо подобно. Нямам представа, възможно е, всичко е възможно. Сагата продължи толкова дълго…

Променила ли се е много Барса, откакто си тръгнахте?
Хората винаги са уважавали Барселона много, но сега изживяваме най-значимия момент в историята на клуба. От раждането си, като привърженик на Барса, не съм ставал свидетел на нещо подобно. Всичко това се дължи на работата и желанието на отбора и треньорите да продължават да развиват този проект.

Имаше хора, които се съмняваха в това доколко е необходимо привличането Ви. Това подразни ли Ви?
Не, напълно разбираемо е. Привържениците на Барселона са много емоционални. Ако не бях футболист, вероятно щях да бъда на същото мнение. Не мога да упреквам никого. Зная по какви причини си тръгнах и негативните мнения не ме засягат. Останалото зависи от мен – да спечеля публиката с работа и добро представяне в мачовете.

За кого е по-тежко – за привържениците или за играчите?
Феновете страдат много повече. Гледайки мач по телевизията или от трибуните, не можеш да направиш нищо. Принуден си да чакаш други да направят нещо, за да изпиташ удоволствие. Когато си на терена, можеш да помогнеш, да промениш нещо. За мен случващото се в момента е прекрасно, но изпитвам огромно желание да видя какво ме очаква занапред.

Имаше твърдения, че не можете да играете заедно с Шави, Тиаго и Иниеста. Какво бихте казали на онези, които защитаваха това мнение?
Всичко зависи от нас, от начина, по който работим заедно, от начина, по който се разбираме, от треньора, от идеите му. Онзи ден играхме на практика всички заедно и започнахме шампионата толкова добре. Направихме много добър мач, отлично издържан във всеки аспект. Причина за всичко, което се каза през лятото, беше забавянето на моя трансфер. Същевременно Тиаго се представи много добре на европейското първенство и по време на предсезонната подготовка. Медиите имаха нужда да говорят за нещо, да създават полемики, но играчите оставаме встрани от тези неща.

Очаквахте ли да играете като „фалшив“ централен нападател?
Нямам предпочитания за позицията си, това, че съм в отбора е достатъчно, за да бъда щастлив. Идването ми тук бе много важна стъпка. Сега трябва да оправдая доверието с представянето си на терена, на тренировките, учейки се, обръщайки внимание на това, което ми се казва, мотивиран и винаги с усмивка. Каквото каже Пеп, за мен е закон. Това е всичко, което искам.

Какво Ви каза Пеп, посрещайки Ви в Барса?
Не обичам да обсъждам лични разговори. Възхищавам му се много не само сега, когато е мой треньор. Възхищавах му се, още докато го наблюдавах отвън. Не беше нужно да бъда в съблекалнята, за да зная, че е роден мотиватор. Способен е да извади най-доброто от своите играчи. Изненада ме много. Разликата с Арсенал е много голяма.

Каква е Барса, погледната отвън и отвътре?
Отвън Барса изглежда като нещо много голямо, нещо невероятно. Именно затова сега, когато съм вътре, се чувствам така, сякаш всичко, което изживявам, е нереално. Малцина щастливци могат да изживеят това и аз съм един от тях. Най-хубавото е, че когато си вътре, си даваш сметка, че това е най-нормалното място на света, с най-земните хора. Атмосферата е като тази в семейство, чувстваш се у дома. Това е невероятно, прави страхотно впечатление.

Приспособихте се много бързо…
Мисля, че все още има неща, които трябва да науча. Това, че познавам 80% от съотборниците си, е много важно, помага ми много. Всичко е по-достъпно, защото в даден момент съм делил съблекалня с почти всички.

А във футболен аспект?
Това, което правим на терена, изглежда лесно, но всъщност е много трудно – пресата без топка, контрола на топката, постоянната мисъл за атака, контрола над мача… Има толкова много неща, които хората не забелязват, защото всичко изглежда лесно, но, поварям, ужасно сложно е.

Какво дава Сеск на Барса?
Не зная. Ако успея да допринеса нещо и помогна за това отборът да стане мъничко по-добър, за мен ще бъде невероятен успех.

Какво ще кажете за връзката между Вас и Меси?
Не бяхме играли заедно от много време, но съм го гледал толкова много пъти – разбирам всичките му движения, начина, по който се движи.

Как Ви се отрази преходът от Premier League към Primera Division?
В Англия се залага на дълги топки и физически сблъсъци. За разлика от това, тук има повече контрол, владеене на топката, двойни подавания. Вече го забелязах в мача срещу Виляреал.

Коментирай