Публикувано от Огнян Соколов на 4 юли 2012, 12:34 0 коментара

Кладенецът на талантите при шампионите изобщо не пресъхва

   Дори и преди да спечели три поредни големи първенства, Испания си беше гарантирала мястото в историята. Триумфът на Евро 2012 обаче нагледно доказа, че точно това е отборът, който е отговорен за бъдещето на футбола.
   През последните 4 години испанците, водени от Луис Арагонес и Висенте дел Боске, оспориха всяка една догма как би трябвало да се играе футболът. За това време те просто смениха изражението на играта. В Киев Ла Роха стигна до върха на Европа, като през по-голямата част от първенството победният марш бе извървян без класически централен нападател. Сега става сложно за останалия свят – останалите световни сили ще има да се чудят дали типичният голаджия вече не е просто една отживелица. А може би е – това се видя при първия гол на испанците на Давид Силва, който в случая изигра положението като изпечен таран.
   Испания разполага с полузащитници като Шаби Алонсо и Силва, които се включват напред и бележат с глава, въпреки че трудно би се очаквало от тях да имат надмощие във въздушен двубой. Второто попадение на Ла Роха на финала пък вече бе като фантазирано – вкара го левият бек Жорди Алба, който в същото време бе и опорната точка на цялата голова така.
Всички тези факти се противопоставят жестоко с традиционното разбиране за футбола. Само преди едно десетилетие идеята да се играе без нападател би била ерес. За Испания обаче табута не съществуват.
   В който и да е спорт успяват тези, които са безстрашни – точно тази дума описва най-добре философията на Испания. Съществуват отбори и спортисти, чието влияние надминава спечелените от тях медали, чието наследство не се измерва с трофеите от витрината. Отбори, които променят спорта, в който се състезават, завинаги! Великите испански пионери на футбола спадат към тази елитна група.
А на всичкото отгоре не се вижда никакъв знак господството на Ла Роха да е към края си. Само погледнете какви играчи не могат да си намерят място в отбора на Дел Боске – Хуан Мата например, който е само на 24 години. Сеск Фабрегас, който е по-голям с една година и е идеалният наследник на Шави. Серхио Бускетс, Жорди Алба и Хави Мартинес са на по 23 – кладенецът на испанския талант е далеч от пресъхване.
    Предизвикателствата предстоят – победа след две години на световното първенство в Бразилия ще сложи точка на дебата това ли е най-великият отбор в историята на футбола.
    Останалите правят грешка, опитвайки се да копират Испания. Разбраха го и във Франция, и в Португалия. За да бъде свалена Ла Роха от върха, ще трябва да бъде осъществена нова радикална идея.
    Испания вече преобрази футбола. Играта ще трябва да бъде променена още веднъж, за да се сложи край на господството на сегашния шампион.

Тони Каскарино
бивш национал на Ирландия

източник и превод: в-к ‘7 Дни Спорт’

Категории: Анализи, Новини

Коментирай