Публикувано от Иван Кавърджиков на 4 септември 2011, 14:22 0 коментара

Джузеп Мария Бартомеу: "Сеск струва толкова, колкото искаше Арсенал - 60 милиона евро"Отговарящият за спортните въпроси вицепрезидент на Барселона – Джузеп Мария Бартомеу, остана без лятна почивка през тази година. Вместо на плажа, Бартомеу прекара летните месеци в преследване на двама футболисти – исканите от Пеп Гуардиола Сеск Фабрегас и Алексис Санчес. В интервю за вестник Sport членът на управителния съвет на Барса разкрива любопитни подобности около своята работа.

 

Очаквахте ли Сеск и Алексис да се представят толкова добре?
Тяхната класа бе известна на треньорите, но действително се представят на много високо ниво. Имайки предвид ограничената численост на състава, Сеск и Алексис знаят, че трябва да се приспособят бързо, тъй като имаме нужда от тях.

Дейвид Дийн сподели, че Барса е купила френско шампанско на цената на евтино вино. Каква е действителната цена на Сеск?
Привличането му бе много добра сделка. На открития пазар цената му не беше 29 милиона евро, но той я намали, казвайки, че би играл само в Барса. При това положение, пазарът вече не определя цената. Действителната му цена е тази, която му бе поставил Арсенал – най-малко 60 милиона евро.

Как се отразява на преговорите изтичането на информация и каква е ролята на медиите в този процес?
Перфектната сделка е тази, за която в медиите не изтича никаква информация. Това обаче е невъзможно, тъй като в преговорите са многостранни. При това положение трябва да се стремиш новините да бъдат в твоя полза. Воденето на преговори наподобява играта на покер. Когато купуваш, трябва да направиш така, че играчът, от когото се интересуваш, да няма други предложения. Постигнахме го благодарение на Сеск и Алексис, които заявиха, че биха преминали единствено в Барса. В същото време е нужно да покажеш докъде си готов да стигнеш. Своевременното обявяване на това, че разполагаме с 45 милиона евро за трансфери, ни помогна, защото клубовете знаеха предварително каква е нашата позиция. Ако продаваш, ситуацията се променя. Тогава трябва да направиш всичко възможно да постъпят много оферти.

Въз основа на какви критерии е конфигуриран съставът? С идея за осигуряване на двама играчи на всяка позиция? Бяха ли взети под внимание футболистите от втория отбор?
На някои позиции, като десния бек например, не разполагаме с двама играчи, но разчитаме на момчетата от Барса Б. Съставът бе селектиран с идеята всички играчи да са в състояние да вземат участие във всеки мач. Тук няма резерви, освен Пинто. Едни напуснаха, дойдоха други. Успяхме да осигурим чудесна дълбочина на състава. Преди Пеп разполагаше с големи играчи на скамейката, но в някои мачове му липсваше онази фигура, която може да даде нова насока на събитията на терена. Сега това вече не е така.

Доволен ли е Пеп?
Сподели го публично. По време на сезона Субисарета, Хулиа, Тито и Пеп редовно провеждат срещи, за да търсят играчи според нуждите на отбора. Като резултат от този процес се определят трансферните приоритети. Тази година трансферният списък съдържаше пет имена на нападатели, едно на полузащитник – Сеск, и нито едно на бранител. Мисля, че се справихме добре, успявайки да привлечем първия избор на Пеп за нападател, защото вторият и третият също са много добри, и единственият полузащитник, когото искаше.

Заслугата е както ваша, така и на самите играчи…
С всеки клуб се преговаря по различен начин. Удинезе искаше да продава и имаше оферти от Челси и Манчестър Сити на стойност съответно 50 и 55 милиона евро. Арсенал, за сметка на това, не желаеше да се раздели със Сеск. Намесата на футболистите бе от ключово значение, и двамата съдействаха.

Вярно ли е, че Сити са предложили 70 милиона евро + Марио Балотели за Лео?
Не. Барса вече е клуб, който и продава играчи, но това не се отнася за нашите титуляри, за водещите ни футболисти, тъй като ние целим спортни, не финансови успехи. Нашата политика не се състои в това да продаваме играчи, а да печелим трофеи. Искаме ключовите ни фигури да започват и завършват кариерата си тук. Клубовете знаят, че няма смисъл да отправят запитвания за Педро, Шави, Иниеста, Пике.

Въпреки това, опитаха по време на преговорите за новия договор на Дани Алвеш.
В тези случаи действително се повяват – хвърлят въдицата в опит да уловят нещо, но не го правят, ако играчите не са в преговори за подновяване на договорите си.

С оглед на представянето му, ще бъде ли предложен нов договор на Лео Меси?
Не. Неговият договор се подобрява всяка година въз основа на представянето му в рамките на предходната. Не предвиждаме разговори с Меси, докато не дойде време за подновяване на контракта му. Той обаче изтича чак през 2016г.

Кои играчи от Барса Б ще бъдат включени в първия отбор?
Това не е въпрос от моята компетенция, но можете да се вгледате в имената на тези, чиито договори подновяваме. Сержи Роберто вече удължи контракта си, в момента преговаряме с Монтоя, Тейо и Бартра. Ако договорите им се подновяват, това е защото имат шанс да бъдат част от първия отбор. Подмладяването на състава протича по определен ред. Разполагаме с отлични млади играчи, но понякога пред тяхното развитие в клуба изниква непреодолимо препятствие. Такъв е случаят с Ориол Ромеу, който ще стане голям футболист, но за нещастие пред него в Барса са Серхио Бускетс и Масчерано.

Ще поднови ли Пеп своя договор?
Той е много интелигентен и ще реши сам. Даваме му всичко, от което има нужда, така че когато дойде моментът за преподписване, да му бъде много трудно да ни откаже.

Смятате ли, че ще стане през февруари?
Не зная. Не се притесняваме за Пеп. Управителният съвет прави всичко възможно той да бъде щастлив тук. Спим спокойно.

Интересува ли се Барса от Неймар?
Той е страхотен млад играч. Много европейски клубове искат да го привлекат. Барселона е длъжна да следи развитието на футболистите, които ще бъдат добри в бъдеще.

Предприел ли е Росел нещо по въпроса?
Не. Президентът посети Копа Америка, само за да разговаря с играчите на Барса.

Коментирай