Публикувано от Иван Кавърджиков на 27 април 2011, 15:46 0 коментара

Движи топката бързо... и стискай зъби.

Реал (Мадрид) направи играта си срещу Барселона по-твърда след футболната лекция, изнесена на Икер Касийяс и компания от момчетата на Пеп Гуардиола в шампионатното Класико на 16 април. Моуриньо промени своя подход, целейки действието в мачовете между неговия отбор и Барса да бъде непрeстанно накъсвано. Португалецът си дава ясна сметка, че ако на терена се играе чист футбол, ако позволи на съперника да намери своя ритъм, ще загуби. От друга страна наставникът на Реал (Мадрид) знае отлично, че превръщайки всяко едно от дербитата в „свободна борба“, би победил почти винаги, тъй като Барселона, поради футбoлната си философия, не умее да интерпретира правилно подобни необичайни ситуации.

Подходът на Моуриньо към мачовете с Барса води до следната гледка на терена –  на упоритите опити за градене на играта от страна на синьо-червените Реал отвръща с неспирни нарушения в средата на терена, целящи да спрат Шави, Иниеста и Меси. Любопитно е, че тактиката на Специалния не се изчерпва със самите нарушения, нищо подобно. Непосредствено след поредния ритник, удар с лакът, настъпване, изблъскване и т.н. в мига, в който играчите на Барса потърсят справедливост, целият отбор на Реал се впуска в словесна или физическа саморазправа. Цел? Да се губи време. Да се накъсва ритъма на игра. Играчите в бяло да имат възможност да поемат дъх за следващия период от 4-5 минути, в който отново ще трябва да преследват умело подаваната между футболистите на Пеп Гуардиола топка.

За да минимизира този ефект, тази вечер Барселона трябва да пресира Реал (Мадрид) „високо“ по терена. Изтласквайки противника няколко метра назад, Меси и компания биха имали възможност да наклонят везните в своя полза на базата на своите несравнимо по-високи технически умения. Очевидно е, че играчи като Пепе и Шаби Алонсо биха предпочели да извършват обичайните за тях безбройни нарушения на безопасно разстояние от врата на Касийяс – около централната линия на терена. Ако действието бъде пренесено непосредствено пред наказателното поле на Реал (Мадрид) обаче в редиците на домакините неминуемо ще се появят съмнения.

Пресата „високо“ по терена би осигурила на Барса най-малко две преимущества. На първо място би ограничила агресивността на играчите на Реал (Мадрид) в единоборствата. На второ – евентуални нарушения, извършени от футболистите в бяло и сигнализирани от рефера Волфганг Щарк, биха представлявали несравнимо по-голяма опасност за вратата на Касийяс.

Превъзходството на Барса се крие във владеенето на топката, в движението й, в пасовете, във финтовете. За атакуващия стил на Барселона е препоръчително момчетата на Пеп Гуардиола да се абстрахират от битката без правила, в която ще опита да ги въвлече Моуриньо.
Тревата е висока? Обработи топката с едно докосване по-малко, подай я по-бързо. Играй, не спирай да движиш топката ритмично, търси финта, с който да създадеш предимство за отбора си или, защо не, да предизвикаш жълт картон за някого в защитния вал на Реал (Мадрид).

Водеща идея в играта на Барселона тази вечер трябва да бъде това гъстата отбрана на противника да бъде „разтеглена“, за да бъдат открити пространства пред опериращите центъра Шави и Меси. Начин да бъде постигнато това? Активна игра по фланговете, с много скорост. Именно поради тази причина представянето на Вийя, Педро и Дани Алвеш ще бъде от ключово значение. Нужно е всеки да поеме своята част от отговорността, не бива да се чака „Лео да измисли нещо“. Защо? Защото целият отбор на Реал (Мадрид) очаква именно това и е отлично подготвен да противодейства с перфектно отиграни от Моуриньо застъпващи се покрития на зони и взаимопомощи между футболистите в бяло. Трябва да поемеш инициативата – само така можеш да извадиш от позицията му Албиол, Рамос или Пепе и дадеш на Лео нужното му минимално преимущество, на базата на което той да „създаде“ пореден магически момент.

Ключът към успеха в тазвечершния мач е следният – игра с много движение без топка и много скорост в движението на самото кожено кълбо. Комбинирани с пределна концентрация, тези два елемента биха могли да дадат на Барселона мечтан резултат преди реванша на Камп Ноу след седмица.

Стиснете зъби, момчета! На футбол не могат да ви победят. Не се поддавайте на провокации, не играйте „техния“ мач. Ние сме с вас! Vamos!!!

Забележка: В статията са използвани фрагменти от анализ на сътрудника на EMD и легенда на Барселона Francisco Jose Carrasco Hidalgo, познат още като Lobo Carrasco.

Коментирай