Публикувано от Огнян Соколов на 11 май 2012, 10:43 0 коментара

Доскоро неизвестното градче с типично каталунско име Белкайре Д’Емпордa (Bellcaire d’Emporda) изведнъж уцели джакпота. Това изглежда единственият начин, по който може да опишете медийният интерес възникнал през последните дни в този малък град от едва 660 жители. Вестници, телевизия и радио, всички идват в този спокоен град, разположен на 6 км от Ескала. Всъщност Белкайре е спечелил от лотарията наречена футбол,  защото именно там, през 1969 г. Францеск Виланова се е родил. По-известен като Тито, новият треньор на Ф.К. Барселона, който ще наследи работата на невероятния Гуардиола.

Бащата на треньора, Джоаким Виланова, заяви, че той не е знаел за тази новина, докато не го оповестява лично президентът Сандро Росел на станалата вече легендарна пресконференция. Същата, на която Пеп Гуардиола обяви, че няма да поднови договора си.

„Жена ми и аз точно сядахме на масата за обяд, когато гледахме пресконференция на Пеп. В момента, когато Сандро заяви, че Тито ще бъде новият треньор, възкликнахме в един глас – Какво?! След което останахме втренчени“, спомня си Джоаким.

Бащата на Тито, известен като ‚Тала‘ в Ескала, има договорка със сина си, да не му казва „всичко, което не може да се повтори.“ Един добър съвет, който трябва да бъде последвано от много хора. След като чува добрата новина, въпреки че са достатъчно възрастни, за да се пенсионират, Джоаким и съпругата му отиват на работа както всеки друг ден. Двамата работят в магазини, което е своебразен пример на смирение и сериозността на това семейство.

Независимо от огромният интерес на журналисти и фенове в продължение на седмица, Джоаким не губи гостоприемството си и приканва през оградата двамата журналисти, които се опитват да поговорят за популярния му син: „Ако искате да продължим разговора, най-малко заповядайте вътре“.

Интервюто продължава в същия двор, където Тито е тормозил съседите с безкрайни удари на топката в стената.„Прекарваше часове ритайки топката. Съседите ни, обаче никога не се оплакваха. Понякога, след вечеря той казваше – ‘ще поиграя за известно време’, и прекарваше по два часа ритайки топката. Беше много добро момче, малко хиперактивно и обсебено от футбола. Случвало се е да му се скарам да остави топката, че не е нормално единствено и само да играе футбол.  Но тогава си спомням студовете, които със съпругата ми сме преживявали на футболните игрища, водейки детето ни на тренировки.“

Както всеки баща, Джоаким не може да скрие гордостта от назначаването на сина му. Тито влезна в Ла Масия, когато бе на 13 години и дебютира в първия отбор през май 1989 г. в приятелски мач в Banyoles, заменяйки именно Гуардиола…ако това не е съдба! При конкуренцията на вече наложили се играчи като Мила, Амор и изгряващия Пеп, за него щеше да е по-трудно да дебютира и получи място в първия отбор. Някои казват, че му е липсвало търпение, за да изчака още малко в младежките отбори и постепенно да получи мястото си сред титулярите.

„Това, което ни прави наистина развълнувани, същевременно буди и безпокойство, е  голямата отговорност, която поема. Истинската и най-важна новина за нас, всъщност е, че приемайки работата, значи болестта е минало.“, допълва Джоаким и ни припомня за тумора, открит и премахнат от паротидната жлеза на Тито през ноември миналата година.

Също като баща си и Тито е наследил срамежливостта. Той предпочита работа и дискретност, пред снимките и популярността. През изминалото лято, Виланова отказва предложение направено от кмета на Белкайре, Дейвид Фонт, да се организира тържество, по случай триумфа на Барселона в Ла Лига и Шампионската лига и посветено разбира се на местния герой.

„Каза, че той не е направил нищо важно и че съвсем обикновени хора като земеделски производители са работили през целия си живот и именно те заслужават по-голяма похвала. Скромен е и в продължение на години се опитва да запали младите хора със спорт.“, са думите на същият кмет. Това съвсем не означава, че Тито е забравил за родния град, който напуска, когато е бил дете, но всяко лято прекарва по няколко дни там, за да си почине.

„Виланова организира и кани деца на тренировки.“, казва негов съгражданин, който е малко по-голям от самия Тито. „Заедно с родителите им, ги води на тренивровки на Барселона, където те могат да наблюдават играчите, а това за децата е много по-забавно отколкото, когато гледат футболната среща“, добавя един ентусиазиран баща.

Новият треньор на Барса е ‚cule‘ през целият си живот. Това е и друга отличителна черта на неговото семейство. Бащата Джоаким е основател на ‚Penya Barcelonista L’Escala‘ от преди 35 години. Бил е и кмет на Белкайре в продължение на 12 години (1991-2003), както и президент на местния футболен клуб през една от успешните му години. Заедно с учителя Джауме Хюгас, който е и координатор на клуба, те се заемат с нелеката задача да популяризират спорта и насърчаване на стойностите му сред  момчетата.

Тито Виалнова е едно от тези момчета. Разказът продължава с история от този период, когато Тито, като син на тогавашния кмет, не изпълнява инструкциите на треньора по време на мач. Мениджърът поискал от младия Виланова да спре да се опитва да вкара гол, а вместо това да следи и пази опасен играч от противниковия отбор. Тито не се вслушва и отново започва атаката. След мача, когато треньорът пита момчето защо не е следвал неговите инструкции, Тито му отговоря троснато, но и съвсем искрено, че майка му е обещала да му купи тениска на Барселона, ако той отблежи попадение.

Сегашният кмет е доволен, че с назначаването на Тито Виланова се е популяризирало името на Белкайре Д’Емпордa. Един град, горд с възстановения си замък от тринадесети век и празнуващ ежегодно своя ден с пиеса озагалвена „Знаме на Каталуния“. Тя всъщност разказва средновековната история на този малък град, разположен в подножието на Масива Монтгри. „С назначаването на Гуардиола и Тито като треньори се вижда, че не е нужно да се търсят непременно кадри от чужбина. Така се въплъщават ценностите на работа и професионализъм в Каталуния. Ясно показват какъв е начина за разбиране на спорта в тази страна.“, казва кметът Фонт.

В двора на училище в Белкайр, двадесет деца между 6 и 7 години играя с топка. И на този импровизираният футболен терен се е подвизавал младият Тито Виланова преди да се присъедини към Ла Масия. Всички деца знаят кой е той, кой клуб тренира и дори причината, поради която ще поеме първият отбор. „Той ще бъде следващият треньор, защото Гуардиола се пенсионира“, казва едно от тях, което заради невръстната си възраст, вижда треньора на Барса като един много стар човек.

Те са млади, но не забравят постъпката на Жозе Моуриньо. „Човек, което е толкова умерен и дискретен като Тито, не обича популярността, която получи, заради инцидента с Моуриньо. Той е точно обратното „, казва кметът. „И за нас, агресията е метафора за каталунския характер: противопоставяне, дори и ако някой бръкне с пръст в окото ти“, казва Фонт, с присъщата си лекота да превърне спортни събития в политически символи. Жорди Пике заяви, че Виланова е бил „добро дете“ с „добри оценки“, въпреки че като ученик е бил „малко срамежлив.“ Дискретеният характер все още е присъщ за Тито: „когато се срещнем на улицата и ме поздравява се усеща известна плахост „, обясни той. Отличителна черта на характера, която е много важна за бъдещия треньор на Барселона, когато се сблъска с някой португалски мениджър в бъдеще.

Феран Коскуела, в-к ‘El Periodico’

Категории: Новини, ФК Барселона

Коментирай