Публикувано от Огнян Соколов на 26 септември 2011, 08:48 0 коментара

Състоялата се на 25 Септември 2011 г. Асамблея на Клуба протече по план и бяха засегнати всички наболели и широко дискутирани въпроси. Накрая бе предоставена и дума на редовите членове да зададат своите въпроси към самия Росел и Борда на Директорите. В следващите редови, сме направили една малка разбивка на най-актуалните и разисквани въпроси.
Асамблеята даде зелена светлина на сделката с Катарската Инвестиционна фондация, която ще влее в клуба 171 млн. евро за следващите пет години. Гласуването премина при единодушно решение от 697 гласа ‘ЗА’, 76 ‘ПРОТИВ’ и 36 ‘ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ’
Хавиер Фауст, Икономически Вицепрезидент, представи сделката и обясни детайлите по нея. Катарската Фонданцията е отговорна за образователни и научни проекти. Фауст добави, че сделката е била необходима от икономическа гледна точка, но договорът е обратим и при желание следващия финансов съвет, може да промени решението си, в противен случай двустранните отношения между клуба и ‘Катар’, ще приключат, когато мандатът на сегашния съвет изтича.
Сделката отговаря и на всичките седем условия поставени от Съвета на Директорите:
• Да е съвместима с ценностите на Барселона
• Да е съвместима с ценностите на УНИЦЕФ
• Да бъде най-високата сделка за спонсорство на екип, на футболен клуб в света
• Да бъде под формата на банкова гаранция, което означава че парите ще бъдат изплатени
• Да е извършено плащането за сезон 2010/2011 на стойност 15 млн. евро
• Продължителността и да е 5 години
• След третата година, ФК Барселона ще е в позиция да реши дали да продължи да носи логото на екипите си или да премине към друга марка.
Разпределението на 171 млн. евро, ще е следното: 15 млн. евро през 2010/2011, 26 млн. евро – 2011/2012, 29 млн. евро – 2012/2013, 30,5 млн. евро – 2013/2014, 32 млн. евро – 2014/2015, 33,5 млн. евро – 2015/2016, и допълнителен бонус от 5 млн. евро, ако Барселона спечели ШЛ през този период.

Втората точка от вечерта бе забраната на цигари на територията на Камп Ноу. И тук имаше единодушие при гласуването – 538 ‘ЗА’, 89 ‘ПРОТИВ’ и 39 ‘ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ’. Основен мотив да се въведе забраната бе ангажимента на клуба към обществото за „ЗДРАВЕ, СПОРТ и УВАЖЕНИЕ”. Подкрепа на кампанията е отдавна, но в следващите 2-3 месеца ще се прилага като задължително. Жорди Монес, Директор по Медицинските въпроси, дори изрази желание ФИФА да приложи това правило за други страни и стадиони.

Жорди Кардонер, Вицепрезидент по социалната сфера, разясни третото от основните предложения, отговарящо на желанието за изграждане на допълнителна зона на стадиона, която да приюти най-колоритните и страстни привърженици и да отговаря на ‘световния стандарт’, защото „много други отбори имат по-шумни фенове, а нашият тим заслужава повече”, каза той и допълни „да представя стойностите на Каталуния пред целия свят. Ние имаме най-добрите фенове в света и трябва да имаме най-добрата трибуна в света.”
Терасата ще побира 1400 привърженици, но сигурността е основен приоритет, поради което трябва да отговаря на жизненоважни условия за безопасност и независимо от гласуването, на проекта не е зададен краен срок, докато се изпълнят всички условия. „Ние ще работим, за да се уверите, че това е безопасен проект. Насилието няма нищо общо с проекта. Искаме 100% сигурно място. Проявяваме нулева толерантност към насилието, клубът е поел ангажимент за безопасността, която да предложим на нашите членове.” – каза Кардонер. След проведеното гласуване, членовете приеха предложението с 295 гласа ‘ЗА’, 198 ‘ПРОТИВ’ и 33 ‘ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ’.

Коментирай