Публикувано от Огнян Соколов на 4 май 2012, 16:16 0 коментара

Маестрото, геният Гуардиола, напуска Барселона и спира с треньорството. Надявам се само за една година. Това е много тежък удар за клуба, но още по-тежък за футболната система на Барса, която ще бъде лишена от своя най-блестящ идеолог. Защото благодарение на треньори като Пеп футболът се развива и обновява така, че и след още 100 години пак ще остане най-обичания и популярен спорт в света. Понякога чуваме да казват, че футболът си е все един и същ. Свещена простота! Ако беше така, това би означавало той да предлага един остарял ретро спектакъл, който трудно би се харесал в едно толкова динамично общество като днешното, което постоянно търси нови неща.

Големият Пеп постигна със своята Барса една вълшебна симфония между мелодия и хармония. Координацията на движението, способността за придвижване и взаимовръзка извадиха на преден план техниката, характера и фантазията на всички футболисти. Барса е отбор не само заради духа на собствените си футболисти или заради тяхната сръчност и способности, а и защото има блестяща игра, която изтъква индивидуалните качества и увеличава възможностите за успех. Очевидно е, че за да постигнеш подобни блестящи резултати трябва да имаш зад гърба си един търпелив и компетентен клуб (първите мачове на Гуардиола завършиха със загуба и равен). Един клуб, който споделя идеите и ги подкрепя изцяло – достатъчно е да се припомни освобождаването на големи футболисти като Роналдиньо, Деко, Ето’о, Ибрахимович, някои от които заменени от момчета от школата като Бускетс, Педро и т. н. Очевидно е, че талантът още повече обогатява и разширява идеята, но без нея въобще нямаше да я има съвършената симфония на каталунския оркестър. Освен това, ако талантът не е подкрепен от положителна атмосфера и игра, той ще намали своя принос, както се случва с феномена Меси, когато играе за Аржентина. Гуардиола и сегашната Барса са вече в историята заради уникалния нов спектакъл, който предложиха.

Незабравими са техните мачове, техният хипнотичен футбол, новаторските концепции както в защита, така и в нападение (Барселона се защитава като тича напред, когато всички останали тичат назад), използването на всичките 11 играчи, включително и на вратаря, действащи в постоянно и непрекъснато движение. Ще остане в историята изумителното владеене на терена, контролът над топката, фантазията, темпото на играта, пресата и още и още. Пеп бе авторът, режисьорът на всичко това. Барселона може и да продължи да побеждава, но няма да играе повече по този начин.

Моят скъп приятел Пеп си тръгва, защото новаторите изгарят първи и остават без енергия. На него се налагаше да издържа на невероятен стрес, без да има право на оправдание: той трябваше да побеждава и да убеждава, докато на останалите им стигаше само да побеждават. Идеалистът, новаторът Пеп, спира. Мнозина няма да го разберат в един свят, в който всичко се измерва с парите и успехите. Надявам се той да се върне скоро. Във всеки случай неговият футбол ще остане гравиран в съзнанието на всички ни. Огромно благодаря, Пеп!

Ариго Саки,
в. „Гадзета дело Спорт”

Категории: Коментари, Новини

Коментирай